Papperspåse en risk i fruktdisken?

Framsida påse 1008FRU

Det förekommer att matavfallspåsarna tillverkade av papper används som frukt- och gröntpåsar i handeln. Det kan vara en bra idé. Det gäller dock att rätt påsar används för att inte äventyra systemets framtid.  Svenco som är en av tillverkarna av matavfallspåsar vill vara med och påverka så att rätt påsar används som frukt- och gröntpåsar. Svenco har varit med och utvecklat systemet med matavfallspåsar i flera år. Avfall Sverige har också noterat risken med att det blir fel. Det kan man läsa om på deras hemsida.(https://www.avfallsverige.se/aktuellt/nyhetsarkiv/artikel/papperspase-en-risk-i-fruktdisken/)

För att en matavfallspåse ska fungera på ett bra sätt ska den ha följande kvalitet och egenskaper:

  • Ska vara avsedd för rötning eller kompostering.
  • Ska vara biologiskt nedbrytbar och uppfylla kraven enligt standarden SS EN-13432. Vilket bör stödjas av certifikat från ett fristående testinstitut.
  • Ska fungera väl tillsammans med den ventilerade hållaren.
  • Ska bestå av vattenavvisande, högtöjbart, våtstarkt kraftpapper med en ytvikt på minst 70 gram per kvadratmeter. Tillverkad av jungfruliga fibrer. En förnybar råvara.
  • Pappret ska vara godkänt för kontakt med mat.
  • Planbottenpåsen ska ha måtten 20 x 15 cm och ha en höjd på 36 cm.
  • Den ska hålla för normal hantering i kök under minst tre dygn och ska sedan hålla för borttransport.
Baksida 1008FRU

Planbottenpåsen är en stark och tät påse som är koldioxidneutral. Den torkar matavfallet då den står i den ventilerade hållaren. Renheten i påsens material gör att den kan användas för en bra biogödsel. Påsen från Svenco är tillverkad i Sverige av svenskt material vilket gör den miljövänlig då transporter minimeras.

För att undvika att fel påsar dyker upp i handeln som äventyrar hela systemet med matavfallsinsamling i papperspåsar, har Svenco har tagit fram ett tryck för planbottenpåsen som riktar sig till frukt- och grönthandeln. Den är märkt med GODKÄND för att tydligöra att den är avsedd för matavfallsåtervinning samt att den kan användas för frukt- och grönt. Påsen är också tryckt med ett budskap om hållbar resursanvändning på påsens framsida samt vanlig information om hur påsen används på baksidan.

Avfall Sverige har uppmärksammat risken att fel påsar kan komma att användas och hänvisar till Avfall Sveriges upphandlingsmall för inköp av påsar. De poängterar också att det är endast en god idé att använda dessa påsar i kommuner där de också samlar in matavfallet och då också där inte plastpåsar används för matavfallsinsamling.

För att rätt påsar ska hamna i handeln tror vi att kommuner, renhållningsavdelningar och bolag måste ställa de rätta kraven mot handlarna i kommunen,  annars kan det komma att bli problem för papperssystemet. I en rapport från Hudiksvalls kommun där test av fruktpåse av papper gjorts menar man att handlare och kommun bör ha tydliga regler för kraven på kvaliteten för påsen. Påsarna bör vara godkända av kommunen, kanske att ett avtal skrivs.

Papperspåsen behöver inte vara en risk i frukthandeln. Om de rätta kraven ställs och säkerställer kvaliteten kan det också vara en god idé, en fruktsam idé, att de används som frukt- och gröntpåsar. Det kommer att krävas att krav ställs och att kraven också följs upp så att inga kvalitetsmässigt dåliga påsar dyker upp och utgör en risk.