Inspirerade av Avfall Sveriges projekt i Hudiksvall väljer allt fler butiker att ersätta plastpåsarna för frukt och grönsaker med matav­falls­påsar. Men de väljer inte alltid en påse som verkligen klarar matavfall.

– Att använda matavfallspåsar för lösviktsförsäljning är en utmärkt idé för butikerna att få bort plast och samtidigt stimulerar det till ökad matavfallsinsamling. Nu ökar det stort och för de flesta butikerna är skatten på plastpåsar den utlösande faktorn, säger Jon Nilsson Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.

– Det är väldigt bra att man går över till papperpåsar, men det är viktigt att rätt påsar används. En matavfallspåse måste tåla vätska och inte innehålla ämnen som är oönskade att sprida med biogödseln efter rötningen.

– Vi trycker hårt på att man ska använda Avfall Sveriges upphandlingsmall som stipulerar krav på papperspåsarna. Helst ska matavfallspåsar beställas från de som levererar till kommunerna, till exempel Svenco, San Sac och Stenqvist.

Eftersom kommuner inte har rätt att stödja butiker ekonomiskt måste det vara butiken som beställer och betalar för påsarna. De kan gärna sätta sin logga på dem, men ena sidan bör ha generisk information om matavfall, menar Jon Nilsson Djerf.

– Vi välkomnar denna övergång från plast till papper. Det finns dock kommuner som ännu inte har börjat samla in matavfall separat och vissa som har särskilda plastpåsar för matavfallsinsamlingen. Därför bör butikerna förankra en övergång till att använda matavfallspåsar i papper med respektive kommun., säger Jon Nilsson Djerf.

Källa: Avfall Sverige
http://avfallsverige.se/aktuellt/nyhetsarkiv/artikel/papperspase-en-risk-i-fruktdisken/